Gezer Tozar
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gezer Tozar

GeZeR ToZaR FoRuM
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Freehand Dolgu Tanımları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
rose_flowers


Freehand Dolgu Tanımları Default6
rose_flowers


Mesaj Sayısı : 768
Yaş : 45
Nerden : Bilgisayar olan herhangi bir köşeden
RuH HaLi : Freehand Dolgu Tanımları Asik10
SaNaL HaYVaN : Freehand Dolgu Tanımları Cat3281291rt5
MaDaLYaLaRıNıZ : Freehand Dolgu Tanımları Madaly19
Thanks : 73
Rep Gücü : 1119
Kayıt tarihi : 07/02/09

Freehand Dolgu Tanımları Empty
MesajKonu: Freehand Dolgu Tanımları   Freehand Dolgu Tanımları EmptyCuma Mart 06, 2009 12:41 pm

Renk Listesi Üzerinden

Freehand Dolgu Tanımları RenkPaleti

Dolgu ve Çizgi Rengini Değiştirmek
Renk Listesini kullanarak şekillerin dolgu ve çizgi renklerini değiştirebilirsiniz. Renk Listesinin üst bölümünde yer alan üç kutucuk bu yöntem için kullanılır.
Bu düğmelerden en sağda yer alan, şeklin çizgisine ve dolgusuna aynı anda renk vermek için kullanılır.

1.Yöntem:
Şekli seçin.
Dolgu rengi için soldan 1. kutucuğu,
çizgi rengi için 2. kutucuğu
her ikisi için 3. kutucuğu seçebilirsiniz.
Renk Listesinde istediğiniz rengin isminin üzerine tıklayın.

2. Yöntem:
Şekli seçin.
Renk Listesinden istediğiniz rengin kare örneğini tutup, yukarıdaki kutucuklardan birinin içine bırakın.

3. Yöntem:
Hiç seçim yapmaksızın, Renk Listesindeki renk karelerinden istediğinizi tutup, sayfa üzerindeki herhangi bir şeklin üzerine bırakın.
Eğer iç dolgusuna değil de çizgisine renk vermek istiyorsanız, sürükleyip bırakma işlemini Komut (Command) tuşunu basılı tutarak yapın.

Inspector Paleti ve Dolgulama
Seçili bir çizimin dolgu tanımını yapmak için Modify menüsünden Fill komutunu verin veya Inspector paletinin Freehand Dolgu Tanımları Filldüğmesini kullanın. Bu düğmeye tıkladıktan sonra palet üzerinde dolgulama ile ilgili değerler görünür. En üstteki menü dolgu tipini belirtmemize yarar.
Bu menünün üzerine gidip fare tuşunu basılı tutarsanız aşağı açılan bir liste ile karşılaşırsınız.
Bu listede;

None [Şeffaf Dolgu]
Seçili şeklin zeminin şeffaf olmasını sağlar.

Basic [Düz Zemin Dolgu]
Şeklin içini düz bir renkle kaplar. Renk Listesinden istediğiniz rengin kare örneğini taşıyıp Inspector üzerindeki renk kutucuğunun içine bırakarak dolgu rengini değiştirebilirsiniz.
Veya renk kutucuğunun sağ yanında yer alan aşağı açılan renk listesinden renk seçebilirsiniz.

Custom [Özel Dolgu]
Bu dolgu tipi ekranda görülmez, sadece Postscript destekli yazıcıdan basılınca kağıt üzerinde görünür. Ekranda içine Custom dolgu verdiğiniz şeklin üzerinde C harflerinden bir görüntü oluşur. Alt taraftaki menüden elde edebileceğiniz seçeneklerin baskı örnekleri şöyledir:

Degrade Dolgu

Freehand Dolgu Tanımları Degrade

Gradient [Degrade]

Seçili bir şekil için degrade (geçişmeli) dolgu vermek isterseniz menüden Gradient’i seçin. Inspector üzerindeki değişikliklerle istediğiniz degrade tipini yaratabilirsiniz.
Aşağıya doğru çubuk şeklinde gördüğünüz degrade örneğine Renk Listesi üzerinden taşıma yaparak renk ekleyebilir veya bulunan rengi değiştirebilirsiniz.

Renk geçişmesini ayarlamak;
Degrade içindeki renklerin arasındaki mesafeyi ayarlamak için renk kutucuklarını yukarı veya aşağıya sürükleyerek yapabilirsiniz

Renk sayısını çoğaltmak; Degrade üzerindeki renk sayısını 32’ye çıkartmanız mümkün oluyor.

Açı vermek; Degrade geliş açısını ayarlamak için, alt tarafta bulunan düğmeyi çevirebilir veya Angle bölümüne rakamsal bir açı değeri girebilirsiniz.

Degrade tipleri;
Taper bölümündeki menüden yapacağınız değişiklikle, degrade’nin Linear [Eşit] veya Logarithmic [Artan] dağılımda olmasını belirleyebilirsiniz.

Eğer çizgisel değil de dairesel bir degrade oluşturmak istiyorsanız,Freehand Dolgu Tanımları DairesilDegrade düğmesine tıklayın.
Bu düğmeye tıkladıktan sonra alt taraftaki kros işaretini taşıyarak dairesel degrade’nin merkez noktasını değiştirebilirsiniz.

Eğer merkez noktasının şeklin yine tam ortasına gelmesini istiyorsanız,Freehand Dolgu Tanımları Shift Shift tuşu basılı iken kros işaretinin bulunduğu bu bölüme tıklayın.

Degrade dolgu verilmiş bir şeklin içine renk taşıyarak geçiş renklerini değiştirebilirsiniz. Renk taşırken Freehand Dolgu Tanımları Option Option tuşunu basılı tutarsanız, degrade tipi dairesel degradeye dönüşür. Taşıdığınız renk aynı zamanda merkez noktayı belirler. kntrl tuşu basılı ise degrade doğrusaldır ve taşıdığınız renk degrade açısını belirler.

Degrade geçişlerin daha yumuşak görüntülenmesi için, Preferences bölümünde Redraw kategorisinde Better [but slower] display seçeneğini işaretleyin. Böylece renk geçişleri daha iyi görüntülenecektir, fakat ekranın görüntü tazeleme hızı yavaşlayacaktır.

Lens Dolgu


Freehand Dolgu Tanımları Lens

Sayfa üzerine getirdiğiniz resim veya çizgiler ile oluşturduğunuz objeleriniz üzerine açtığınız alanların içine altı ayrı dolgulama yapabiliyor. Bu dolgulamayı uygulamak için:
Sayfa üzerine File>Import komutu ile resim getirin veya çizim yolu ile oluşturduğunuz bir objeye uygulayacaksanız çizimin olduğu dosyasını açın.
Resim veya çizimin üzerine lens dolgulama yapacağınız bölgeyi çizim araçlarından herhangi biri ile oluşturun.
Oluşturduğunuz çizimi seçin ve Inspector penceresinden dolgular menüsünden Lens komutu verin

Lens dolgulama biçimleri:

Transparency: Üzerine oluşturğunuz çizimin içine istediğiniz bir rengi renk menüsünden seçin ve altındaki opacity sürgüsü yardımıyla şeffaflaştırabilirsiniz.
Magnify: Çizimin altındaki görüntüyü büyültmenize yarar. Sürgü yardımıyla veya sürgünün solundaki alana rakkam girerek objenin üzerinde oluşturduğunuz çizimin içine gelecek görüntünün ne kadar büyüyeceğini belirliyebilirsiniz.
Invert: Altta duran görüntünün tersini alır.
Lighten: Altta duran görüntünün tonlarını açar. Sürgü yardımı ile bu tonlamayı elle ayarlayabilirsiniz.
Darken: Alta duran görüntünün tonlarını koyultur. Sürgü yardımı ile bu tonlamayı elle ayarlayabilirsiniz.
Monocrome: Alta duran görüntünün renkli tonlarını kaldırır ve gri tonlamaya çevirir. Sürgü yardımı ile bu tonlamayı elle ayarlayabilirsiniz.

Lens Dolgulama değerleri:
Centerpoint: İşaretli olduğunda, Objenizin veya getirdiğiniz bir resmin üzerine oluşturduğunuz Çizimin orta noktasını gösterir. Maus ile orta noktasını tutup istediğiniz gibi konumlandırmanızı sağlar
Objects Only: İşaretli olmazsa, alta duran objenin varsa saydam bölgeleri, oluşturduğunuz çizimin içinde görünür. İşaretlerseniz sadece içine aldığı bölgeyi görüntüler.
Snapshot: İşaretli olursa, obje üzerindeki çizimin içine o anki durduğu bölgenin bir kopyasını alır ve çizimi obje üzerinden uzaklaştırsanız dahi içindeki görüntü çiziminiz ile birlikte hareket eder.

Pattern [Desen Dolgu]


Pattern
dolguyu seçtikten sonra alt taraftan istediğiniz deseni seçebilir ya da büyük kutularda değişiklik yaparak kendi deseninizi yaratabilirsiniz.

Freehand Dolgu Tanımları TipDikkat, Pattern dolgu renk ayrımında iyi bir sonuç vermemektedir. Bunun yanısıra, şeffaf değillerdir. Desen büyütülüp küçültülemez, ekranda gördüğünüz büyüklükte basılırlar. Spot veya cmyk olarak renk verebilirsiniz
ancak tint renkleri kabul etmez.

PostScript Dolgu
Bu dolgu tipini kullanmak için postscript programlama dilini bilmek zorundasınız. Postscript komutlarını kullanarak kendi dolgunuzu yaratabilirsiniz.

Textured [Dokusal Dolgu]
Yine ekranda göremediğiniz bir dolgu tipi. Ancak vermiş olduğunuz dolgunun büyütülmüş bir örneğini kendi penceresi üzerinde size gösterir. Bu doku örneğine Renk Listesinden taşıyarak renk verebilirsiniz.

Tiled [Parçalı Dolgu, Filigram]

Freehand Dolgu Tanımları Tiled

Eğer belli bir şekil ya da şekil grubunun tekrarlı bir şekilde istediğiniz çizimin içini doldurmasını istiyorsanız, kullanmanız gereken dolgu tipi Tiled dolgudur.
Tiled dolguda tekrarlanan şekil ya da şekil grubuna Birim diyebiliriz.
Eğer parçalı bir dolgu yaratmak istiyorsak, önce birimi oluşturmalıyız.Birimi oluştururken bütün çizim araçlarını, yazı aracını ve dolgulama tekniklerini kullanabilirsiniz.
Birimi oluştururken dikkat etmeniz gereken bir nokta da Birim içinde Tiled dolgu içeren bir çizim olmamasıdır.

Çünkü Tiled dolguya sahip bir çizim tekrar Tiled yapılamaz.
Tiled dolgu için:
1- Birimi oluşturun ve seçin.
2- Edit menüsünden Cut komutunu verin. Bu şekilde oluşturmuş olduğunuz Birimi avucunuza aldınız.
3- İçine Tiled dolgu vereceğiniz şekli çizin ya da önceden çizdiyseniz seçin.
4- Inspector üzerinden dolgu Freehand Dolgu Tanımları Filldüğmesine tıklayıp, menüden Tiled seçin.
5- Paste in düğmesine basarak avucunuzda bulunan Birimin pencere içine yapışmasını sağlayın.
Aynı anda seçili şeklin içinin tekrarlı bir şekilde dolduğunu göreceksiniz.
Eğer birim içinde bir şeklin dolgusu Tiled tipinde bırakıldıysa Paste in komutunu verdikten sonra ekrana bir hata mesajı gelecektir.

Freehand Dolgu Tanımları TiletMesaj

Mesajın anlamı Tiled dolgu yapacağınız birimin içinde Tiled dolgulama olduğundan, objeniz Tiled dolgu yapılamayacağıdır..
Tiled dolgu yapacağınız objenizin dolgu biçimini değiştirin ve yeniden yukarıdaki işlemleri sırasıyla yapın.
Dolgu açısı;
Böyle bir dolgu oluşturduktan sonra Angle bölümünden düğmeyi çevirerek veya rakamsal değer girerek şeklin içinde tekrarlanan dolgunun açısını değiştirebilirsiniz.
Dolgu büyüklüğü;
Scale bölümü ise tekrarlanan birim parçanın boyutunu değiştirebileceğiniz x ve y yüzdelerini gösterir. Bu bölümdeki x birimin yatay ölçeğini, y ise dikey ölçeğini değiştirmeye yarar. Orantılı bir büyütme/küçültme için iki alana da aynı yüzde değerini girin.
Offset ise şeklin içine yapıştırılmış olan birimin, şeklin sol ve alt kenarlarından uzaklığını ayarlayabileceğiniz bölgedir. x soldan, y alt kenardan olan uzaklığı belirtir.
Tekrarlar arası boşluk;
Şeklin içindeki birim sola ve yukarı doğru birbiri peşi sıra tekrarlanır. Bu nedenle aralarında boşluk olması için oluşturmuş olduğunuz birimin arka tarafına dolgu ve çizgi rengi None [Şeffaf] olan bir alan açabilirsiniz. Biriminizi bu alanla birlikte sayfa üzerinden kesip Tiled dolgu penceresine Paste in komutuyla yapıştırırsanız, şekil içinde tekrarlanan birimler arasında boşluk elde edebilirsiniz.
Düzenli (raporlu) Dolgu;
Diğer taraftan oluşturacağınız dolgunun daha da düzenli (raporlu) olmasını isterseniz bir dizi operasyona girişmeniz gereklidir. Öncelikle birimi oluştururken farklı komutlar uygulamanız gerekir.
Örneğin birimi sınırlamak için Edit menüsündeki Paste Inside komutunu da kullanabilirsiniz.

Düzenli dolgu için:
Shift tuşu basılı durumda iken dörtgen aracı ile bir kare alan oluşturun ve alanın tam ortasına önceden hazırladığınız birimi yerleştirin,
Birimi seçin ve maustan parmağınızı kaldırmadan Options (alt) tuşuna basılı tutup birimi sürükleyin ve kare alanın sol üst noktası, birimin orta noktasına gelecek biçimde konumlandırın,
Sol üst noktaya konumlandırdığınız birimi aynı yöntemle karenin sağ üst noktasına konumlandırın,
Sol ve sağ üst noktaya konumlandırdığınız birimlerinizi yine aynı yöntemle karenin alt noktalarına konumlandırın,
Shift tuşu basılı durumda iken, sırasıyla karenin dört köşesindeki ve orta noktasındaki birimleri seçin,
Edit menüsünden Cut komutu verin,
Kare alanı seçin,
Edit menüsünden Paste Inside komutu verin. Birimleriniz artık önceden çizdiğiniz kare alanın içine sınırlanmış oldu.
Sınırladığınız alanı seçin,
Inspector penceresinden alanın çizgi rengini None yapın.
Artık Inspector penceresinden Dolgular bölümüne gidip oradan Tiled komutu verin ve Paste In düğmesini onaylayın,
Sayfa üzerine bir alan yarattığınızda, oluşturduğunuz birimin dolgunuza düzenli olarak uygulandığını göreceksiniz.
Tiled dolguya değişiklik uygulamak
Eğer biriminiz üzerinde sonradan bir değişiklik yapmak istiyorsanız, önce biriminizi sayfa üzerine almanız gerekir.
Bunun için:
İçine Tiled dolgu verdiğiniz şekli seçin.
Inspector üzerindeki dolgular bölümünde yer alan Tiled penceresinin yanındaki Copy out düğmesine tıklayarak pencere içindeki biriminizi kopyalayın.
Edit menüsünden Paste komutu verin,
Biriminizin sayfa üzerine yapıştığını göreceksiniz,
Gerekli değişiklikleri yapın, örneğin birimlerinizden bir tanesini [Sınırlandırılmış obje olduğundan içindeki herhangi bir objeyi seçmek için Option tuşu basılı durumda iken] seçip, rengini değiştirin,
Edit menüsünden Cut komutunu verin.
Daha önce Tiled dolgu ile doldurduğunuz alanı seçin,
Inspector üzerinde Tiled dolguyu ve içinde bulunan eski birimi göreceksiniz.
Paste in düğmesine tıklayın,
Şeklin içinin yeni birimle kaplandığını göreceksiniz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.gezertozar.yetkin-forum.com
 
Freehand Dolgu Tanımları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Freehand de Çiçek Yapımı
» Freehand, Serbest Çizim
» Freehand'de Overprint nedir? Nasıl kullanılır?
» Freehand´de Sayfa Ölçüler ve Sayfa Düzeni

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gezer Tozar  :: Forum :: Grafik Bölümü :: Grafik Çalışmaları-
Buraya geçin: