Gezer Tozar
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gezer Tozar

GeZeR ToZaR FoRuM
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Hangi Çiçeklerden Nektar Aldığını Hatırlayan sinek Kuşları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ikadim


Hangi Çiçeklerden Nektar Aldığını Hatırlayan sinek Kuşları Default5
ikadim


Mesaj Sayısı : 221
Yaş : 51
Nerden : ist
RuH HaLi : Hangi Çiçeklerden Nektar Aldığını Hatırlayan sinek Kuşları Keyifs10
SaNaL HaYVaN : Hangi Çiçeklerden Nektar Aldığını Hatırlayan sinek Kuşları Kat92v11
Thanks : 5
Rep Gücü : 67
Kayıt tarihi : 07/02/09

Hangi Çiçeklerden Nektar Aldığını Hatırlayan sinek Kuşları Empty
MesajKonu: Hangi Çiçeklerden Nektar Aldığını Hatırlayan sinek Kuşları   Hangi Çiçeklerden Nektar Aldığını Hatırlayan sinek Kuşları EmptyPaz Mart 15, 2009 4:32 pm

Hangi Çiçeklerden Nektar Aldığını Hatırlayan Sinek Kuşları


Sinek kuşlarının kalpleri normal zamanda yaklaşık olarak 1000 kere, uçuş yaparken 1200 kere çarpar. Bu kuşlar hızlı metabolizmaları nedeniyle çok fazla enerji sarf ederler ve bunu karşılayabilecekleri özel bir beslenme şekliyle yaratılmışlardır.


Sinek kuşlarının besini çiçek nektarlarıdır. Beslenirken diğer kuşlardan farklı olarak havada sabit dururlar. Kanatlarını saniyede en az 60 kez “sekiz rakamı” şeklinde çırparak havada asılı kalır ve vücutlarını oynatmadan çiçek özlerini alırlar.


Kanada’da Lethbridge Üniversitesi’nde biyoloji bilim dalının davranış ekolojisti olarak çalışmalarını yürüten ve sinek kuşları hakkında araştırma yapan Profesör Andrew Hurly bu canlıların hayatta kalabilmeleri için gerekli olan çok önemli bir özelliklerini keşfetti. Bu çalışması “Journal of Current Biology” dergisinde yayınlandı.


Sinek kuşu, çok hızlı sarfettiği enerjiyi aynı şekilde telafi edebilir. Bu başarısında beslenmesinin zamanla olan yakın ilişkisi önemli rol oynar. Beslenirken nektarsız çiçeklere yönelerek vakit ve enerji kaybetmemeleri çok önemlidir. Allah sinek kuşlarının bu hayati ihtiyaçlarına karşılık mucizevi bir özellik yaratmıştır. Parmak ucundan biraz büyük olan bu canlılar ne zaman ve hangi çiçeklerden nektar aldıklarını hatırlayabilmektedirler. Bu sonuca, İngiliz ve Kanadalı bilim adamları, Kanada'nın Rocheuses dağlarında, 3 tane erkek sinek kuşunun 8 yapay çiçekten beslenme zamanını inceleyerek ulaşmışlardır. 8 yapay çiçekten 4'üne 10 dakika, diğer 4'üneyse 20 dakika arayla nektar konulmuştur. Sinek kuşlarının, 10 dakika arayla nektar konulan çiçeklere 10 dakika sonra, 20 dakika arayla nektar koyulanlaraysa 20 dakika sonra geldikleri gözlenmiştir.


Sürekli beslenmek zorunda olan bu canlılar yüksek enerji ihtiyaçlarını, Allah’ın onlara bir nimet olarak verdiği mükemmel hafızaları sayesinde, gereksiz zaman ve çaba harcamadan rahatlıkla giderirler. Günde yüzlerce çiçekten nektar almalarına rağmen hangi çiçeği daha önce ziyaret ettiklerini hatırlar ve tekrar aynı çiçeklere yönelmezler. Belli bir zaman geçtikten sonra çiçekler nektarlarını yeniler. Sinek kuşları için kuru çiçekleri ziyaret ederek vakit kaybetmemek çok önemlidir. Özellikle yapısal olarak diğer çiçeklere göre daha fazla miktarda nektara sahip olan çiçekleri hatırlamak bu kuşlar için daha verimlidir.


Hurly, sinek kuşlarının, çiçeklerin tekrar eden nektar dolum zamanlarını öğrendiklerini ve böylece kuru olan bir çiçeğe asla gitmediklerini belirlemiştir. Araştırması bu kuşların en az sekiz çiçeğin zamanlamasını hatırlama yeteneğine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Hurly: “Sinek kuşları beyinlerinde sekiz ayrı durak zamanı varmış gibi hareket eder.” yorumunda bulunmuştur. (Hurly's Hummingbird Research Makes Headlines)


Sinek kuşunun bu inanılmaz akıl performansı ile karşılaşan Hurly benzer bir araştırmayı sınıfındaki öğrenciler arasında yapmaya karar vermiştir. Araştırmanın sonucunda şu yorumda bulunmuştur: “Nektar yerine onlara şeker verdim. Benim öğrencilerimin beyinleri bir sinek kuşuna kıyasla 7,000 kez daha büyük olmasına rağmen, onlar bu küçük kuşla aynı performansı gösteremediler ve şeker verme dakikalarını hatırlamada güçlük çektiler.” (Hurly's Hummingbird Research Makes Headlines)


Burada anlatılmakta olan canlının 3 gram ağırlığında ve insanın beyninden 7 bin kat küçük bir beyne sahip olduğu unutulmamalıdır.


3 gram ağırlığında olan beyni insan beyninden 7 bin kat küçük olan bu kuş pek çok çiçeğin nektar dolum dakikalarını hatırlayabilmektedir. Bu küçük canlı böyle olağanüstü bir olayı nasıl başarmaktadır? İnsan beyninin hatırlamakta güçlük çektiği bir işlemi hatasız bir biçimde nasıl yerine getirebilmektedir? Evrimciler bu gibi sorulara mutasyon iddialarıyla cevap verememektedirler.


Peki bir kuş yüksek metabolizması nedeniyle enerjisini gereksiz yere harcarsa, ölebileceğini düşünebilir mi? Sonrasında buna bir çözüm olarak mükemmel bir hafıza geliştirmeye karar verebilir mi? Bu minik kuş çiçeklerin biten nektarlarının bir süre sonra tekrar dolduğunu nereden bilmektedir? Kolunda alarmlı bir saat varmış gibi tam dakikası dakikasına çiçeklerin nektar dolum saatlerini nasıl tespit etmektedir? Ona bu uzmanlığı öğreten kimdir? Tüm canlıların tesadüflerle var olduğunu iddia eden evrimciler bu sorulara da asla cevap veremezler? Çünkü bu soruları evrim teorisinin mekanizmalarının hiçbiri cevaplayamaz. Bu soruların tek cevabı Allah’ın bu kuşlarda tecelli eden yaratma gücüdür.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ibrahim.kadim@hotmail.com
 
Hangi Çiçeklerden Nektar Aldığını Hatırlayan sinek Kuşları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Deve Kuşları
» Hangi Oyunu Oynuyorsunuz?
» Hangi Tür Filimleri Seviyorsunuz?
» Hangi Mevsimi Seviyorsunuz??
» Hangi Renkte Doğdunuz...??

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gezer Tozar  :: Forum :: Genel :: Hayvanlar Alemi-
Buraya geçin: